Linkbuilding

Is je website snel maar toch blijft het gewenste resultaat uit. Waarschijnlijk ligt het aan de autoriteit van je website. Gelukkig kan linkbuilding dit verbeteren en je hogerop in Google brengen. Heb je al van alles geprobeerd maar sta je nog steeds niet op de eerste pagina? Lees verder om meer te leren over linkbuilding en je website te verbeteren.

linkbuilding

Waarom Linkbuilding

Linkbuilding bepaald voor een groot deel hoe hoog jouw website eindigt in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Google gebruikt meer dan honderd factoren om websites te beoordelen en hun positie te bepalen. Als je de juiste ‘knopjes’ indrukt, kun je beloond worden met een hogere ranking. Een cruciale factor hierbij is de autoriteit van de website, die ongeveer 40% van het totaal uitmaakt. De autoriteit wordt onder andere gemeten aan de hand van inkomende links. Deze links fungeren als stemmen voor jouw website en verhogen uiteindelijk de autoriteit ervan. Linkbuilding draait om het vergaren van externe links naar jouw website. Maar niet elke link is even waardevol. Effectieve linkbuilding gaat om het verkrijgen van kwalitatieve links die daadwerkelijk de autoriteit van je site verhogen. Linkbuilding is een krachtige methode om je organische zoekpositie te verbeteren. Maar het succes ervan hangt af van de basisprincipes van SEO: techniek en content.

Wat zegt Google over Linkbuilding

“Het leveren van relevante zoekresultaten uit alle bronnen – internet, lokale opslag van de gebruiker en bedrijfsnetwerken – waarbij het gebruiksgemak voor de eindgebruiker centraal staat.”

De technische kant van Linkbuilding

De technische kant van een website vormt de basis van SEO. Een slecht ontworpen of langzaam werkende website verpest de gebruikerservaring. Google streeft altijd naar de beste ervaring voor gebruikers. Als jouw website niet aan de standaarden van Google voldoet, wordt deze lager in de zoekresultaten geplaatst. Technische SEO-optimalisaties zijn bedoeld om achter de schermen van de website obstakels weg te nemen.

Content voor Linkbuilding

Een webpagina moet relevant zijn voor de zoekopdracht van de gebruiker. Als de inhoud van de website precies aansluit bij wat de gebruiker zoekt, wordt deze beter geholpen. Het maken van hoogwaardige content die nauw aansluit bij de behoeften van de doelgroep wordt beloond met een hogere positie in zoekmachines. Als de content minder goed aansluit, zal deze lager scoren in de zoekresultaten.

Waarom is de eerste pagina van Google zo belangrijk?

De eerste plek in Google

De eerste pagina

90% van de bezoekers bekijkt alleen de eerste pagina.

Eerste vijf zoekresultaten

75% klikt op een van de eerste vijf zoekresultaten.

Eerste positie

30% klikt op de eerste positie.

Starten met Linkbuilding

We gaan pas over tot linkbuilding nadat de technische aspecten en de inhoud van de website zijn geoptimaliseerd. Waarom? Omdat linkbuilding kostbaar is, dus willen we het budget optimaal benutten. Bovendien hebben verbeteringen in techniek en inhoud direct invloed op de organische zoekposities. In het beste geval zweef je al rond op de tweede pagina van Google en is de eerste pagina binnen handbereik.

Een natuurlijk profiel voor Linkbuilding

Een natuurlijk linkprofiel ontstaat organisch wanneer andere websites vrijwillig naar jou linken. Deze links zijn niet door jou verkregen. Dit is belangrijk voor Google, omdat het algoritme hierdoor weet dat de links op een eerlijke manier zijn verzameld. Het is niet de bedoeling om het Google-algoritme opzettelijk te beïnvloeden.

Actief zoeken

Bij linkbuilding zoek je actief naar websites die naar jou willen linken. Deze links zijn in principe niet natuurlijk verkregen, omdat je een andere partij vraagt om een link. Onze SEO-specialisten zorgen voor een uitgebalanceerde mix van links om een natuurlijk linkprofiel op te bouwen volgens de richtlijnen van Google. We letten daarbij op verschillende aspecten.

De verschillende links voor Linkbuilding

Een natuurlijk linkprofiel bevat diverse linktypes, zoals startpagina links, partnerlinks, in-content links, bloglinks, advertentielinks, bedrijfsprofielen en links op sociale media. Tijdens het bouwen van links zorgen wij voor een uitgebalanceerde mix. We plaatsen af en toe op startpagina’s en voornamelijk op partnerpagina’s en in blogs.

Anchorteksten

Een anchortekst is de klikbare tekst van een link. In een natuurlijk linkprofiel worden verschillende anchorteksten gebruikt. Het zou verdacht zijn als alle links dezelfde anchortekst hebben. Google herkent dit en kan waarschuwingen geven. Daarom voorzien wij onze links altijd van verschillende anchorteksten.

IP adressen

Bij het hosten van een website krijgt deze een uniek IP-adres. Als meerdere websites hetzelfde IP-adres delen, kan dit problematisch zijn. Google gebruikt IP-adressen van inkomende links om manipulatie op te sporen. Hoewel sommige IP-adressen hetzelfde kunnen zijn, is een groot aantal links vanaf hetzelfde IP-adres verdacht. Dat is niet goed voor linkbuilding.

Kwaliteit van Linkbuilding

Elke website krijgt links, dat is onvermijdelijk. Deze links kunnen van hoge of lage kwaliteit zijn. Een natuurlijk linkprofiel bestaat uit een mix van beide. Bij het bouwen van links streven we naar een goede balans in kwaliteit. We letten bijvoorbeeld op domein autoriteit, trust flow, citation flow en spamscore. Bovendien geven we na het behalen van goede posities steeds meer aandacht aan blogs. Een link in een blog heeft namelijk meer waarde voor Google dan een link op een startpagina.

linkbuilding

Link snelheid

Link snelheid verwijst naar hoe snel links worden geplaatst. Als een website binnen een maand 200 links ontvangt, is het twijfelachtig of deze natuurlijk zijn verkregen. Het geleidelijk plaatsen van links is cruciaal voor een natuurlijk linkprofiel.

Linkprofiel updaten

Linkbuilding hangt samen met de autoriteit van een website. Het is essentieel om het linkprofiel up-to-date te houden. Een website zonder nieuwe links kan verouderd en irrelevant lijken. Google houdt de actualiteit van inkomende links in de gaten. Als er maandenlang geen nieuwe links worden toegevoegd, kan dit de organische posities beïnvloeden. Google geeft altijd de voorkeur aan relevante en actuele content in de zoekresultaten.

Je website up to date houden

Het is belangrijk om je website up-to-date te houden, anders kan het zijn dat het minder aantrekkelijk wordt vergeleken met andere zoekresultaten. Dit kan leiden tot een daling in de ranglijsten van Google. Daarom is een doordachte linkbuildingstrategie cruciaal. Hoewel linkbuilding geen garantie biedt voor direct succes, kan het helpen om goede posities te behouden. Externe factoren zoals concurrentie en hun inspanningen kunnen echter invloed hebben op je posities. Soms kan het nodig zijn om het oorspronkelijke linkbuildingtraject te verlengen of andere SEO-werkzaamheden uit te voeren om succes te behalen. Het behouden van je posities is net zo belangrijk als het verkrijgen ervan. We adviseren daarom om continu op een laag niveau te blijven linkbuilden. Op die manier blijft je website relevant en actueel voor Google, wat essentieel is voor blijvend succes.

SEO scan door StudioWaas voor Linkbuilding

Onze aanpak voor linkbuilding begint met een grondige analyse van de technische SEO en content. Dit is cruciaal omdat een sterke basis essentieel is voor effectieve linkbuilding. Zodra we belangrijke verbeteringen hebben doorgevoerd op het gebied van techniek en inhoud, gaan we over tot een gepersonaliseerd linkbuildingtraject. Elke organisatie heeft een unieke route naar succes, dus we passen onze aanpak dienovereenkomstig aan.

Mix van links voor Linkbuilding

Tijdens het linkbuilden streven we naar een uitgebalanceerde mix van links, waarbij we letten op verschillende factoren zoals anchorteksten, het onderscheid tussen nofollow en follow links, relevantie, unieke IP-adressen, en metrics zoals Domain Authority, Trust Flow en Citation Flow. We houden ook voortdurend toezicht en passen onze strategie indien nodig aan.

De effecten van Linkbuilding

Hoewel de effecten van linkbuilding pas na enkele maanden merkbaar zijn, blijven we de behaalde posities monitoren en optimaliseren. We kunnen bijvoorbeeld beginnen met meer partnerlinks en later overstappen naar kwalitatieve links vanuit blogposts. Ook kunnen we ons richten op andere zoekwoorden zodra goede posities zijn bereikt. Regelmatige evaluaties bieden de mogelijkheid om de focus aan te passen en verdere stappen te plannen om de gewenste resultaten te behalen.

Onderschat het niet

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Het is zo belangrijk dat het zelfs bepalend kan zijn voor of jouw website hoog of laag scoort in de resultaten van zoekmachines. Het kan direct van invloed zijn op de groei van je bedrijf of naamsbekendheid van je organisatie. StudioWaas kan je hierin ondersteunen.

seo scan

SEO scan door StudioWaas

Wil je naast Linkbuilding een breder advies over hoe je SEO kunt verbeteren voor jouw website? Bekijk de prijs van onze SEO scan en wij gaan voor je aan de slag en geven je concrete tips.

Chat openen
Stel je vraag
Stel je vraag 👋